Przejdź do sekcji:
W Muzeum prelekcja o pradawnym jedzeniu
Jak wyglądała codzienna dieta ludzi żyjących setki czy tysiące lat temu? Co jedzono w pradziejach? Jakie ślady kulinarne pozostawili po sobie dawni mieszkańcy naszych ziem?
Na te pytania odpowie dr Katarzyna Zdeb podczas prelekcji pt. „Tajemnice dawnych diet. Badania archeologiczne w odkrywaniu sekretów dawnej kuchni”, która odbędzie się w piątek, 13 czerwca o godz. 12:00 (wstęp wolny).
Wydarzenie zostało oficjalnie zarejestrowane w programie Europejskich Dni Archeologii – międzynarodowej inicjatywy koordynowanej przez francuski Instytut Badań Archeologicznych (INRAP). Celem EDA jest przybliżanie społeczeństwu roli archeologii w odkrywaniu przeszłości poprzez spotkania, warsztaty, wykłady i wydarzenia w całej Europie. Wydarzenie odbywa się pod patronatem Narodowego Instytutu Dziedzictwa.
- autor: Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej w Mławie