Kalendarz

Czwartek 28 Stycznia 2021

Imieniny

Imieniny: Tomasza, Juliana, Karola

Licznik odwiedzin

Jesteś: 17927457 osobą na tej stronie

BIP

BIP

Wyszukiwarka

Menu główne

Sonda

Nawigacja

Jesteś w: STRONA GŁÓWNA

Treść strony

  • burak
    • autor: congerdesign z Pixabay

24 listopada - Dzień Buraka

Burak często kojarzy nam się z nielubianymi osobami, dlatego warto docenić to warzywo przynajmniej w jego święto. Mają one bowiem bardzo pozytywny wpływ na cały organizm, począwszy od układu krwionośnego, nerwowego, pokarmowego, odpornościowego aż po hormonalny.

Buraki zawierają mnóstwo białka, dobrych tłuszczy, węglowodanów, błonnika, substancji mineralnych takich, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt, prowitaminę A (karoten), witaminy B1, B2, PP, C, kwas foliowy oraz barwnik zwany betainą.

Nie powinniśmy wyrzucać również liści buraków, bo są bogate w witaminę C i prowitaminę A. To ze względu na dużą zawartość żelaza buraki zaleca się osobom o niedokrwistości i niedoborach żelaza. Pół litra soku z buraków, wypijanego codziennie, może znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi!

W krajowej konsumpcji buraków od dłuższego czasu nie ma spektakularnych zmian. Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że przez ostatnie lata konsumpcja buraków waha się na poziomie 2,52 kg na osobę rocznie. To wciąż za mało, biorąc pod uwagę fakt, jak burak wpływa na organizm ludzki.

Trzeba też zaznaczyć, że buraki świetnie oczyszczają wątrobę, zarówno z toksyn wewnętrznych, jak alkohol i zewnętrznych, jak stres. Do tego, co bardzo ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia, działają zasadotwórczo, czyli przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Buraki cukrowe uprawiane były początkowo jako warzywa ogrodowe oraz na paszę dla zwierząt. Co ciekawe, pierwszy cukier został wyprodukowany z buraków w Niemczech w 1747 roku, a pierwsza fabryka przetwarzająca buraki cukrowe była wybudowana w Konarach na Dolnym Śląsku w 1799.

Historia uprawy buraka cukrowego na ziemiach polskich ma ponad dwustuletnią tradycję. Została zapoczątkowana w 1802 roku. Już wówczas, pod jego uprawę przeznaczano najlepsze pola, na których stosowano nawożenie organiczne.

Jak wynika ze znalezionych zapisków, barszcz i buraki jadano już w średniowieczu. Zarówno zupa, jak i same buraki, były podawane w nieco innej formie niż obecnie. W średniowiecznej Polsce znana była tylko liściasta odmiana buraka. W formie bulw, sprowadzono go z Włoch, dopiero w epoce renesansu.

 

  • autor: Źródło MAG FAKT 24PL

wsteczwstecz

Banery

platforma epuap
POMOC PRAWNA
Kampania promująca honorowe krwiodawstwo
Mapa powiatu mławskiego
pies
programy UE
Europejski Fundusz Rolny
- ankieta zadowolenia klienta
ANKIETA dotycząca opracowania Strategii Rozwoju Powiatu Mławskiego 2021-2027

Dane kontaktowe

Starostwo Powiatowe w Mławie
ul. Reymonta 6, 06-500 Mława
tel. (23) 654 34 09